پوشه کار دانش آموز و تاثیر آن در یادگیری
مقدمه
کودکان و نو نهالانی که امروز در مراکز آموزشی حضور می یابند ،با دریای عظیمی از،اطلاعات، آگاهی ها، و معلومات روبه رو هستند. استفاده صحیح از این اندوخته ی عظیم بشری به طوری که زندگی در آینده را ممکن سازد این فقط برای کسانی میسر است که مهارت های لازم و ضروی را در امر یادگیری کسب کرده باشد.
بر این اساس معلمان باید با بکار گیری روش های نوین به مسائل فردی و روانی دانش آموزان توجه کنند، و هم به تعادل و فعالیت گروهی اقدام نمایند، تا آموزش خود را به صورت اثر بخشی ارائه داده تا ضمن ارتقای کیفیت آموزش درس مسائل، انضباط کلاس رعایت گردد
یکی از شیوه های نوین روش پوشه کار است. در امتحانات پایانی معمولا دانسته ها مورد سنجش قرار می گیرند، اما، چگونه دانستن، عمل کردن در جریان آن محور ناپیدا می گردد، به منظور جلوگیری از این وضعیت در فرایند یادگیری در ارزشیابی پیشرفت تحصیلی رویکردی بوجود آمده که از طریق آن می توان هویت فردی دانش آموز را نیز مورد توجه قرار داد.
توجه به فعالیت های مستمر دانش آموز در قالب سنجش عملکرد وی ضمن آشکار کردن استعدادها و توانایی های منحصر به فرد هر یک از ان ها امکان تولید دانش و نو آوری و خلاقیت را فراهم می کند. آن جایی که ادراک دانش آموزان با روش های معمول قابل اندازه گیری نیست، روش پوشه ی کار یکی از شیوه های قابل استفاده در این زمینه است .
پوشه کار یکی از روش های نوین در ارزشیابی به حساب می آید، از جمله عوامل مهم و موثر در یادگیری دانش آمو زان می باشد که به نحو شایسته ای می توان باعث پیشرفت دانش آموزان در یاد گیری می شود.
مفهوم پوشه کار :
پوشه کار، یعنی بیرون آمدن از روش های سنتی «معلم مداری، معلم محوری» که بیشتر بر انباشت محفوظات دانش آموزان تکیه دارد، و اغلب، خود معلم در مرکز همه کار ها و فعالیت ها قرار می گیرد، و رو آوردن به روش های خلاق و رغبت انگیز «شاگرد محوری، شاگرد مداری» که تلاش های جمعی یا فردی دانش آموزان را مورد توجه قرار می دهد .
معلم فعالیت های مرتبط با درس پر تحرک و شوق انگیز، جمعی و فردی خلق می کند ،و دانش آموزان را به فعالیت و تفکر وا می دارد. دانش آموزان برای نشان دادن توانایی های و پیشرفت کار خود، مثال ها و مواردی از جریان کار خود را که در طول سال تحصیلی انجام داده است، در اختیار معلم قرار می دهد. دانش آموزان با قرار دادن هر قسمت از کار خود در پوشه مربوط ،نشانه هایی از پیشرفت خود را در طول زمان فراهم می کند، و نحوه ی تکامل خود را می بیند، و از نحوه پیشرفت خود مطلع می شود. معلم نیز سوال هایی را طرح می کند تا دانش آموزان به آن جواب دهد، و نسبت به پیشرفت های او بازخورد لازم را تدارک ببیند.
در واقع، پوشه کار ماهیت، فرایند، و جریان یادگیری و نحوه اندیشیدن، و میزان تلاش دانش آموزان را در داخل و خارج کلاس نشان می دهد، که طی این فرایند یاد دهی- یادگیری توام با کار، ارزیابی با ایجاد نگرش پژوهشگرانه، با توجه به مهارت های ضروری و کلیدی با عادت به مطالعه و خود آموزی ها، تقویت درک هنری، جولان خلاقیت های ذهنی شخصیت سازی یکپارچگی مطالب درسی، انگیزش درونی صورت می گیرد.
اجزا وعناصر پوشه کار
عبارتند از: پوشه ، جلد و مشخصات روی جلد ، فهرست محتوا، برگ شرح حال، برگ محتویات پوشه، اسامی درس ها، برگ محتویات درس؛ نمون برگ خودارزیابی دانش آموز، نمون برگ ارزیابی معلم، نمون برگ ارزیابی والدین و نمون برگ پیشرفت
توصیه ها
- پوشه می تواند به صورت کلاسور، پوشش های رایج کاغذ(کاور) که در یک پوشه با گیره نصب شده باشد و .... با توجه به هنری معلمی و شرایط موجود باشد برای زیبایی و بایگانی موثر و دسترسی آسان یک نوع خاص پوشه برای دانش آموزان تهیه گردد.
- درصورت خرید پوشه های با استحکام، می شود برای سال های بعد نیز از آنها استفاده نمود.
- از حجیم نمودن بی مورد پوشه خودداری کنید.
- شواهد داخل پوشه باید دارای تاریخ و بازخورد کتبی باشد.
- معلم برای قراردادن نمونه ها از دانش آموزان و اولیا آنان استفاده نماید.
- نگه داشتن نمونه ها با توجه به اهداف خود در نظر بگیرید مثلا یک نمونه اولیه نگهداری شود تا جریان رشد را نشان دهد یا از بهترین ها استفاده کنیم به هر حال تصمیم با معلم است ازابتدای سال تحصیلی چگونگی نگهداری عناصر را مشخص نمایید .
- محلی به با عنوان نگهداری از کارهای عملی دانش آموزان که نمی توان در پوشه نگهداری نمود در کلاس در نظر بگیرید قرار دادن نمونه در کارتنی مناسب در ارزشیابی ها و ارائه گزارش در گزارش پایانی پیشرفت تحصیلی به شما کمک کند.
- نمونه هایی که احتیاجی به نگهداری در پوشه کار و یا مدت زمان نگه داری آنها گذشته است با هماهنگی اولیا در محل مناسبی در منزل نگه داشته شوند و تاکید کنید که برخی مواقع آنها را به مدرسه بیاورند .